សៀមរាប ៖ វិស័យកសិកម្មនៅកម្ពុជានៅតែដើរតួនាទីសំខាន់ក្នុងសេដ្ឋកិច្ចជាតិ ជាពិសេសសំដៅលើការរៀនរស់ក្នុងបរិបទនេះ ដោយប្រជាកសិករមួយចំនួនបានផ្លាស់ប្ដូរទម្លាប់ពីការដាំដុះបែបកសិកកម្មប្រពៃណីតែមួយមុខទៅជាការដាំដំណាំចម្រុះ ឬប្ដូរដីពីការប្រើប្រាស់សម្រាប់ធ្វើស្រែ ទៅជាដីដាំដំណាំយុទ្ធសាស្ត្ររបស់សហគមន៍។
លោក អេង ថុង ប្រធានសហគមន៍កសិកម្ម «សំបូរមានជ័យ» បានលើកឡើងពីយុទ្ធសាស្ត្ររបស់សហគមន៍ និងបង្ហាញពីទិសដៅរួម គាំទ្រនូវដល់ការដាំដុះដំណាំចម្រុះ ដែលមានផលប្រយោជន៍ច្រើនជាងការដាំដំណាំតែមួយមុខតាមទម្លាប់ប្រពៃណី និងងាយរងហានិភ័យ។
លោក អេង ថុង បានប្រាប់ AMS ថា មានប្រជាជនក្នុងសហគមន៍មិនតិចជាង 20 គ្រួសារនោះទេ ដែលបានផ្លាស់ប្ដូរដីដែលធ្លាប់ធ្វើស្រែទៅជាការដាំដំណាំបន្លែ និងស្លឹកគ្រៃវិញ ដោយក្នុងនោះទំហំដីដែលត្រូវបានផ្លាស់ប្ដូរមានចាប់ពីកន្លះហិកតាឡើងទៅ។
ប្រធានសហគមន៍រូបនេះបានបញ្ជាក់ថា ៖
“ការសម្រេចចិត្តរបស់ពួកគាត់ គឺដោយសារការដាំដំណាំស្លឹកគ្រៃ ជាធម្មតា១ ហិកតាបានផលពី ១៥ ទៅ ២០ តោន ដោយបច្ចុប្បន្នស្លឹកគ្រៃ មានតម្លៃបោះដុំចូលទីផ្សារ គឺមានតម្លៃពី ៨០០-១២០០ រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម”
លោកបន្តថា ៖។
“ខ្ញុំសូមលើកឧទាហរណ៍ ចំពោះគ្រួសារលោក ប៉ុន អុន ដែលមានដីត្រឹមដីកន្លះហិកតា និងធ្លាប់ធ្វើស្រូវបានទទួលបានកម្រៃចំនួន ត្រឹម៤លានរៀល ប៉ុន្តែក្រោយពេលគាត់ប្ដូរមកដាំស្លឹកគ្រៃ គឺគាត់ទទួលផលបានរហូតដល់ទៅដល់ជិត ៧លានរៀល។ សព្វថ្ងៃនេះ នៅក្នុងសហគមន៍បានដាំស្លឹកគ្រៃនៅលើផ្ទៃដីសរុបចំនួន ៥០ហិកតា ដែលប្រមូលផលជាបន្តបន្ទាប់ គឺនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារក្នុងស្រុកចំនួន ពី ៦- ៧តោនក្នុងមួយថ្ងៃ ដែលពីមុននាំចេញត្រឹមតែ៣ តោនប៉ុណ្ណោះក្នុងមួយថ្ងៃ”
លោក ប៊ួយ កេង ជាអនុប្រធាសហគមន៍ និងជាអ្នកបានប្ដូរដីពីការធ្វើស្រែមកធ្វើការដាំដំណាំវិញនោះបានប្រាប់ថា ៖ ។
“កាលពីមុន ខ្ញុំមានបំណងធ្វើស្រែ ឬធ្វើស្រូវពូជ តែដោយសារបញ្ហាទឹក(ក្បាលហុងទឹក) ផ្ដល់ឱ្យពុំគ្រប់គ្រាន់ ទើបប្ដូរមកដាំស្លឹកគ្រៃវិញ ហើយក៏ស្របតាមយុទ្ធសាស្ត្ររបស់សហគមន៍ដែរ ម៉្យាងទៀតបើប្រៀបធៀបចំណូលពីការធ្វើស្រែ និងការដាំស្លឹកគ្រៃ គឺទីផ្សារស្លឹកគ្រៃឲ្យផលច្រើនជាង”
លោកបានបញ្ជាក់ថា ៖ ។
“ដោយសារបញ្ហាខ្វះខាតទឹក យើងចាំបាច់ត្រូវប្ត្តូរដីមកដាំស្លឹកគ្រៃវិញ ហើយការប្ដូរដីមកដាំស្លឹកគ្រៃ ឃើញថាបានផលចំណេញច្រើន ហើយមិនត្រូវការទឹកច្រើនឡើយ រីឯការធ្វើស្រែវាចោទចំពោះបញ្ហាទឹក ជាបញ្ហាប្រឈមខ្លាំង”
ទោះជាយ៉ាងណា លោក ប៊ួយ កេង ក៏បានបង្ហាញពីក្តីបារម្ភផងដែរថា ស្លឹកគ្រៃបានផលច្រើន ប៉ុន្តែត្រូវការថែទាំ និងប្រើជីខ្លាំង ដែលជាចំណាយថ្លៃដើមខ្ពស់របស់អ្នកដាំ ខណៈអ្នកផ្គត់ផ្គង់ក៏កាន់តែមានចំនួនច្រើនដែរ៕
ជីវប្រវត្តិ: បានបញ្ចប់ការសិក្សាថ្នាកអនុបណ្ឌិតផ្នែកប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយមកពីសហភាពសូវៀត និងមានបទពិសោធន៍ជាង ២០ឆ្នាំក្នុងវិស័យសារព័ត៌មាន។ បច្ចុប្បន្ន លោកជាអ្នកយកព័ត៌មានសេដ្ឋកិច្ចឱ្យសារព័ត៌មាន AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧ទទួលផលពីអាជីវកម្មបរិយាបន្ន សហគមន៍កសិកម្មមួយអាចផ្គត់ផ្គង់បន្លែបានជាង១តោន ក្នុងមួយខែ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 19/04/2024
អាជីវកម្មបរិយាបន្ន គឺជាប្រភេទអាជីវកម្មគំរូថ្មីមួយដែលអាចផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់អ្នកពាក់ព័ន្ធ និងអាចជំរុញសេដ្ឋកិច្ចទាំងក្នុងសហគមន៍ និងប្រទេសជាតិមួយ។
Good Nature Agro (GNA) ជួយកសិករខ្នាតតូចបង្កើនប្រាក់ចំណូលតាមរយៈការអនុវត្តកសិកម្មប្រកបដោយភាពច្នៃប្រតិដ្ឋ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 19/04/2024
Good Nature Agro (GNA) ជួយកសិករខ្នាតតូចបង្កើនប្រាក់ចំណូលតាមរយៈការអនុវត្តកសិកម្មប្រកបដោយភាពច្នៃប្រតិដ្ឋ
e-Choupal ជាវេទិកាអនឡាញធំបំផុតនៅឥណ្ឌាជួយនាំចេញកសិផលដោយផ្ទាល់ពីកសិករក្រីក្ររាប់លាននាក់
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 19/04/2024
e-Choupal គែជាច្រកនាំចេញកសិផលដ៏ធំបំផុតមួយរបស់ឥណ្ឌាតាមរយៈបណ្តាញអ៊ិនធឺណេតដោយគិតមកដល់ពេលនេះមានកសិករក្រីក្រប្រមាណជា៤លាននាក់កំពុងអាស្រ័យផល