ពន្ធដារ កែសម្រួលលើអាត្រាអាករពិសេសលើផលិតផលភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរាដែលផលិតផលក្នុងស្រុក

ភ្នំពេញ៖ អគ្គនាយកដ្ឋានពន្ធដារនៃក្រសួងសេដ្ឋកិច្ចនិងហិរញ្ញវត្ថុបាន​ជូនដំណឹងពីការកែសម្រួលអត្រាអាករពិ​សេ​សលើផលិតផលភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរាដែលផលិតផលក្នុងស្រុក ដោយក្នុងនោះសម្រាប់ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំងគ្រ​ប់ប្រភេទអាករពិសេស១៥ភាគរយ។ ចំណែកភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរាផ្សេងមួយចំនួន​៥ភាគរយ។

តាមរយៈ​សេចក្តីជូនដំណឹង ដែលចុះហត្ថលេខាដោយ​ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាលទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកនៃអគ្គនាយកដ្ឋានពន្ធដារឯកឧត្តម គង់ វិបុល ​ចុះ​ថ្ងៃទី​១៥ ខែសីហា ឆ្នាំ២០២៣​បានឱ្យដឹងថា​ ចាប់ពីថ្ងៃទី១ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៣ តទៅ អត្រាអាករពិសេសលើភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរាដែលផលិត និងផ្គត់ផ្គង់ក្នុងស្រុក ត្រូវបានកែស​ម្រួល និងកំណត់ដូចខាងក្រោមនេះ។

ការកែសម្រួលទាំងនោះរួមមាន៖ ទី​១ អាករពិសេស ១៥ ភាគរយ លើភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំងគ្រប់ប្រភេទ និងទី២ អាករពិសេស៥ ភាគរយ លើភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរាមួយចំនួន ដែលមាន​ដូចជា​ ភេសជ្ជៈបន្ថែមជាតិទឹកដោះគោដែលឆ្លងកាត់កំដៅអ៊ុលត្រាខ្ពស់ ទឹកសណ្ដែក ភេសជ្ជៈមានមូលដ្ឋានពីទឹកដូង ភេសជ្ជៈមានមូលដ្ឋានពីកាហ្វេ ឬភេសជ្ជៈដែលបន្ថែមរសជាតិកាហ្វ និងភេសជ្ជៈគ្មានឧស្ម័នសម្រាប់ពិសាភ្លាមៗដោយពុំចាំបាច់ពង្រាវ»។

 ចំណែកអាករពិសេស ១០ភាគរយ លើភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរាក្រៅពីភេសជ្ជៈដែលបានកំ​ណត់ក្នុងចំណុចទាំងពីរនេះ​។

ដោយឡែក មូលដ្ឋានគិតអាករពិសេសត្រូវអនុវត្តស្របតាមខ្លឹមសារប្រកាសលេខ០១២ ចុះ ថ្ងៃទី១៤ ខែមករា ឆ្នាំ២០២០ ស្តីពីការកែសម្រួលការកំណត់មូលដ្ឋានគិតអាករពិសេសលើមុខទំនិញមួយចំនួនដែលផលិតក្នុងស្រុក ដូចដែលបាននិងកំពុងអនុវត្តនាពេលបច្ចុប្បន្ន។

តាមរយៈសេចក្តីជូនដំណឹងនេះ បានបន្តថា ​មូលដ្ឋានគិតអាករពិសេស​លើមុខទំនិញមួយចំនួនដែលផលិត​ក្នុងស្រុក ដូចជា ស្រាបៀរ ស្រា បារី និងបារីស៊ីហ្គាគ្រប់ប្រភេទ ភេសជ្ជៈគ្មាន​ជាតិសុរា និងមុខទំនិញជាប់អាករពិសេស​ដទៃទៀត ត្រូវកំណត់ស្មើនឹង ៩០ភាគរយ នៃតម្លៃផ្គត់ផ្គង់​ ដែលបានកត់ត្រា ក្នុងវិក្កយបត្រ ឱ្យ​ទៅអតិថិជន ដោយមិនរួមបញ្ចូល​អាករលើ​តម្លៃបន្ថែម អាករសម្រាប់បំភ្លឺសាធារណៈ និងអាករពិសេសខ្លួន​ឯង។

លោក​ មុំ គង់​ នាយ​ក​ប្រតិ​បត្តិ​​អង្គការ​ចលនា​ដើម្បី​សុខ​ភាព​កម្ពុជា​ យល់ថា ការយកពន្ធឬកែសម្រួលពន្ធទៅ​លើភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង ឬភេសជ្ជៈជាតិស្ករដទៃទៀត ជាការល្អ ​ព្រោះវានឹងរួមចំណែកកាត់បន្ថយជំងឺមិនឆ្ល​ងដែលកម្ពុជា​ ក៏ដូចជាប្រទេសផ្សេងៗកំពុងព្រួយបារម្ភ។

លោកបានប្រាប់​ឱ្យដឹងថា ៖ «ជំងឺមិនឆ្លងបង្កដោយកត្តា​ហា​និភ័យ ៤គឺ​ ថ្នាំជក់ គ្រឿងស្រវឹង កង្វះកាយវប្បកម្ម និងរបបអាហារ។ អ៊ីចឹងហើយ​បានជាយើងយល់ថាការកែសម្រួលពន្ធ ឬដំឡើងពន្ធលើភេសជ្ជៈផ្អែមគឺបា​នរួមចំណែកនៅក្នុងការកាត់បន្ថយនៃការកើតជំងឺមិនឆ្លងនានា»។

លោក មុំ គង់ បាន​ឱ្យដឹងទៀត​ថា ជំងឺមិនឆ្លងដែលកំពុងជួបបញ្ហានាពេលបច្ចុប្បន្ននេះគឺទឹកនោមផ្អែម ​លើ​ស​ឈាម ​ដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល បេះដូង និងជំងឺត្បៀតទងសួតរ៉ាំរ៉ៃ ដែលជំងឺទាំងនេះបានសម្លាប់ប្រ​ជាពលរដ្ឋខ្មែរ​ច្រើនណាស់ក្នុងមួយឆ្នាំៗ។

លោកថា ៖ «បើនិយាយពីអ្នកស្លាប់ដោយសារជំងឺឆ្លងនោះមានតែ ២៧ភាគរយ ប៉ុន្តែអ្នកដែលស្លាប់ដោយសារជំងឺមិនឆ្លង ធ្វើឱ្យមានអ្នកស្លាប់រហូតដល់ ៧៣ ភាគរយនៃអ្នកស្លាប់ទាំងអស់»។

ទន្ទឹមនេះដែរលោក មុំ គង់ ដែលធ្វើការពាក់ព័ន្ធសុខភាពប្រជាជន ចង់ឃើញរដ្ឋាភិបាលដំឡើងពន្ធទៅលើផលិតផលថ្នាំជក់ ក៏ដូចជាគ្រឿងស្រវឹងដែរ ពីព្រោះផលិតផលទាំងនេះគឺជាកត្តាហានិភ័យចំបងដែលបច្ចុប្ប​​ន្នមិនទាន់ឃើញមានការដំឡើងពន្ធក្នុងរយៈពេល ៨ឆ្នាំមកហើយ លើផលិតផលថ្នាំជក់។

លោកបាន​បញ្ជាក់ថា ៖ «ការដំឡើងពន្ធថ្នាំជក់នេះក៏ជាការចង់បានរបស់ប្រជាពលរដ្ឋផងដែរ ពីព្រោះតាមរយៈការស្រាវជ្រាវរបស់ក្រសួងផែនការ ​សហការជាមួយក្រសួងសុខាភិបាលនៅឆ្នាំ ២០២១ មាន​ពលរដ្ឋ ៩៤ភាគរយ ដែលសំណូមពរឱ្យមានការដំឡើងពន្ធលើផលិតផលថ្នាំជក់ ដើម្បីកាត់បន្ថយអ្នកដែលស្លាប់ ឬឈឺ ព្រមទាំងធ្វើឱ្យរដ្ឋាភិបាលបានចំណូលប្រាក់ពន្ធបន្ថែមសម្រាប់អភិវឌ្ឍន៍ជាតិផង»។

សូម​ជម្រាបថា ពាក់ព័ន្ធអត្រាអាករពិសេសលើទំនិញផលិត​ផល​គ្រឿង​ស្រវឹង និង​ថ្នាំជក់ ដែល​ផលិត និង​ផ្គត់ផ្គង់​នៅ​ក្នុង​ស្រុក នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះរួមមាន ពន្ធ ៣០ ​ភាគរយ លើ​មុខ​ទំនិញ​ស្រាបៀរ​គ្រប់​ប្រភេទ,៣៥ ភាគរយ លើ​មុខ​ទំនិញ សុរា (ស្រា) និង​២០ ភាគ​រយ លើ​មុខ​ទំនិញ​បារី​គ្រប់​ប្រភេទ។

ដោយឡែក កាលពីថ្ងៃទី​១៥ ខែសីហា អគ្គនាយកដ្ឋានពន្ធដារបានបន្តចុះពិនិត្យ និងសិក្សាទីតាំង ដើម្បីបំពាក់កាមេរ៉ាសុវត្ថិភាពនៅទីតាំងដែលបំពាក់ឧបករណ៍ វាស់ចំណុះស្រាបៀរ និងភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរា នៅរោងចក្រផលិតស្រាបៀរ ភេសជ្ជៈ របស់ក្រុមហ៊ុនស្រាបៀរ កម្ពុជា ខេមប្រ៊ូវ ដែលមានទីតាំងនៅខេត្តព្រះសីហនុ។

អគ្គនាយកដ្ឋាន​ពន្ធដារ​បញ្ជាក់ថា ៖ «ការបំពាក់កាមេរ៉ាសុវត្ថិភាពនេះ ក្នុងគោលបំណងពង្រឹងប្រសិទ្ធភាព ធានាបាននូវការប្រកួតប្រជែងដោយតម្លាភាពតាមរយៈការអនុវត្តកាតព្វកិច្ចដាក់ឧបករណ៍វាស់ចំណុះស្រាបៀរ និងភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរា សំដៅដល់ការប្រមូលចំណូលពន្ធដារកើនឡើងប្រកបដោយចីរភាព»៕

ដោយ៖សុខ រក្សា

ads banner