ត្រសក់ចាវកំពង់ចាមនៅតែមានទីផ្សារទោះបីបញ្ហាកូវីដមិនទាន់បញ្ចប់
កំពង់ចាម ៖ ត្រសក់ចាវ ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាអាហារប្រចាំខេត្តកំពង់ចាមដ៏ល្បីឈ្មោះ និងមានប្រជាប្រិយភាពបំផុតសម្រាប់មនុស្សដែលរស់នៅក្នុងខេត្ត ក៏ដូចជានៅស្ទើរទូទាំងប្រទេសកម្ពុជា ហើយក៏មានការទិញផ្ញើទៅក្រៅប្រទេសផងដែរ។
អ្នកស្រី ស៊ុយ ស្រីទូច ជាអាជីវករម្នាក់នៅផ្សារបឹងកុក ក្រុងកំពង់ចាម ដែលមានលក់ត្រសក់ចាវឆ្ងាញ់ និងអនាម័យបានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ឱ្យដឹងថា អ្នកស្រីបានធ្វើត្រសក់ចាវនៅស្រុកកំពង់សៀមដែលជាលំនៅដ្ឋានអចិន្ត្រៃយ៍របស់អ្នកស្រី ហើយដឹកយកមកលក់បន្តនៅផ្សារបឹងកុក ក្រុងកំពង់ចាមជាប្រចាំថ្ងៃ ដោយត្រសក់ចាវមួយគីឡូក្រាមអាចលក់បានក្នុងតម្លៃ 10,000រៀល និងមានរសជាតិប្រៃផ្អែមខ្លាំង និងប្រៃផ្អែមល្មម ដែលតម្រូវតាមចំណង់ចំណូលចិត្តរបស់អតិថិជន។
ជាធម្មតាអ្នកស្រីអាចលក់បានចន្លោះពី 200-300គីឡូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ ដោយមានទាំងបោះដុំទៅតាមបណ្តាខេត្តនានា ការលក់តាមអនឡាញ និងលក់រាយនៅផ្សារជាបន្តបន្ទាប់។ ដោយឡែកចាប់តាំងពីមានព្រឹត្តិការណ៍សហគមន៍ម្ដងជាពីរដងមក ធ្វើឱ្យការលក់របស់អ្នកស្រីធ្លាក់ចុះបន្តិច ដោយសារតែមនុស្សភាគច្រើនមានការព្រួយបារម្ភពីសុខសុវត្ថិភាព មិនហ៊ានចេញដើរក្រៅផ្ទះដូចមុននោះទេ។
អ្នកស្រីបានបញ្ជាក់ថា ៖« មួយរយៈចុងក្រោយនេះលក់មិនសូវបានច្រើនដូចមុននោះទេ ព្រោះមនុស្សម្នាខ្លាចមិនហ៊ានដើរទៅណាមកណា ផ្សារស្ងាត់ខ្លាំង យើងលក់បានតាមអនឡាញខ្លះៗ តែវាមិនដាច់ដូចលក់នៅផ្សារផ្ទាល់ដែលជាទីប្រជុំមនុស្សនោះទេ»។
ចំពោះត្រសក់ស្រស់ដែលជាវត្ថុធាតុដើមនៃត្រសក់ចាវត្រូវបានអាជីវកររូបនេះប្រាប់ឱ្យដឹងថា គាត់បានទិញត្រសក់ស្រូវពីកសិករ ដែលយកមកលក់បោះដុំនៅផ្សាររៀងរាល់ព្រឹកដោយរើសយកត្រសក់ណាដែលល្អៗ ខ្លូតៗប៉ុណ្ណោះ។ ចំណែកឯតម្លៃត្រសក់ស្រស់វិញ មានចន្លោះពី1500-2500រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម អាស្រ័យទៅតាមរដូវកាលត្រសក់។ បើផាត់ថ្លៃគ្រឿងដូចជាស្ករ អំបិល និងគ្រឿងផ្សំផ្សេងទៀត រួមជាមួយកម្លាំងពលកម្មចេញទៅ អាជីវម្មត្រសក់ចាវនេះហាក់ទទួលបានផលចំណេញគួរសមដែរ។
ការធ្វើត្រសក់ចាវនេះមិនសូវជាងាយស្រួលប៉ុន្មាននោះទេ ដោយដំបូងគេត្រូវលាងសម្អាត ចិតក្បាលត្រសក់ចេញ ហើយដាក់ត្រាំទឹកអំបិលប្រមាណពីរយប់។ បន្ទាប់មកយកត្រសក់ដែលត្រាំហើយទៅហាលថ្ងៃរយៈពេលបីថ្ងៃ រហូតត្រសក់ឡើងសម្បុរសរួចយកវាមកចាវស្ករ ឬក៏ទឹកផ្អករយៈពេលពីរយប់បន្ថែមទៀតទើបអាចយកត្រសក់ចាវនេះទៅលក់បាន។ នេះជាវិធីធ្វើត្រសក់ចាវដែលម្ចាស់អាជីវកម្មខាងលើបានបង្ហើបប្រាប់។
គួរបញ្ជាក់ថា ត្រសក់ចាវ គឺជាអាហារដែលប្រជាជនខ្មែរនិយមចូលចិត្តទទួលទាន ដោយអាចទទួលទានជាមួយបាយ បបរ ឬច្នៃចម្អិនធ្វើជាសម្លរបានជាច្រើនមុខផ្សេងទៀតតាមចិត្តចង់ ដូចជាយកទៅចិញ្ច្រាំចៀនជាមួយពងទា យកទៅស្លរជាមួយសាច់ជ្រូក សាច់មាន់ ឬត្រីក៏បាន។ បើគិតទៅត្រសក់ចាវអាចរក្សាទុកបានយូរ ចំណាយលុយតិច មានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងចម្អិនបានលឿន។
ក្រៅពីត្រសក់ចាវ អ្នកស្រីក៏មានលក់ ឆៃប៉ូវ ត្រីងៀត សៀង ប្រហុក ផ្អក ផងដែរ អាស្រ័យលើការកម្ម៉ង់ទុកមុនរបស់អតិថិជន។ អ្នកស្រីក៏សូមអរគុណដល់អតិថិជនដែលតែងតែគាំទ្រផលិតផលត្រសក់ចាវខ្មែរ និងសង្ឃឹមថាព្រឹត្តិការណ៍សហគមន៍២០កុម្ភៈនឹងបិទបញ្ចប់ឆាប់ៗដើម្បីឱ្យការលក់ដូររកស៊ីត្រឡប់ទៅរកសភាពដើមវិញ៕