អគ្គនាយកដ្ឋាន​ការពារ​អ្នក​ប្រើប្រាស់​កិច្ច​ការប្រកួត​ប្រជែង ​និង​បង្ក្រាប​ការក្លែងបន្លំ កំពុងជំរុញការផ្សព្វផ្សាយច្បាប់​ស្តីពី​សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារ នៅតាមគ្រឹះស្ថានសិក្សា

អត្ថបទដោយ៖
CPA

​ភ្នំពេញ៖អគ្គនាយកដ្ឋាន​ការពារ​អ្នក​ប្រើប្រាស់​កិច្ច​ការប្រកួត​ប្រជែង ​និង​បង្ក្រាប​ការក្លែងបន្លំ​(ក.ប.ប.)​ នៃក្រសួង​ពាណិជ្ជកម្ម បាននិងកំពុងជំរុញការផ្សព្វផ្សាយ ច្បាប់​ស្តីពី​សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារ នៅតាមគ្រឹះស្ថានសិក្សា​ដូចជា សាកលវិទ្យាល័យ និងវិទ្យាល័យ នានា ទាំងនៅរាជធានីភ្នំពេញ និងតាមបណ្តាខេត្ត ក្រោយពីច្បាប់នេះត្រូវបានដាក់ឱ្យអនុវត្តជាផ្លូវការកាលពីខែមិថុនា ឆ្នាំ២០២២។

ឯកឧត្តម ​ផាន អូន​ អគ្គនាយក​នៃ​អគ្គនាយកដ្ឋាន​ការពារ​អ្នក​ប្រើប្រាស់​កិច្ច​ការប្រកួត​ប្រជែង ​និង​បង្ក្រាប​ការក្លែងបន្លំ​(ក.ប.ប.)​ បានប្រាប់ឱ្យដឹងនៅថ្ងៃទី​២១ ខែមីនា ថា ចាប់តាំងពីខែមករា រហូតមកទល់នឹងពេលនេះ មន្រ្តីជំនាញនៃក.ប.ប. បានធ្វើការច្បា​ប់​ស្តីពី​សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារ នៅតាមគ្រឹះស្ថានសិក្សា​នានា ចំនួន១២ទីតាំងហើយ ដែលស្ថិតនៅក្នុងរាជធានីខេត្តចំនួន១២ ។ ចំពោះការអនុវត្តច្បាប់នេះ ក.ប.ប. នៅតែបន្តអនុវត្ត ដូចភ្លៀងរលឹម ដោយមន្រ្តីបានឃ្លាំមើលនៅតាមឃ្លាំងមួយចំនួន និងបាន​រឹបអូស​នូវ​ចំណីអាហារ និងសាច់បង្កក ដែលខូចគុណភាព បានប្រមាណជា២០តោន ដើម្បីយកមកកម្ទេចចោល។

ឯកឧត្តម ផាន អូន បានបញ្ជាក់ថា ៖ «យើងនឹងធ្វើការពិភាក្សាជាមួយក្រសួងសេដ្ឋកិច្ច ទៅលើទឹកប្រាក់ពិន័យអន្តរការណ៍ ដែលយើ​ងតែងចាត់ទុកថា ជាព្រហ្មទណ្ឌ ដើម្បីដាក់ការព្រមាន ហើយបុគ្គលដែលប្រពឹ្រត្តខុស និងបំពានច្បាប់ ត្រូវមកធ្វើការ​ប​ង់ប្រាក់ពិន័យអន្តរការណ៍ ដើម្បីរំលត់បណ្តឹងអាជ្ញាតាមក្រមព្រហ្នទណ្ឌ»។ លោក មៀវ សុខទ្រី ប្រធានសមាគមអ្នកផលិតចំណីអាហារកម្ពុជា បានប្រាប់ឱ្យដឹងដែរថា រាជរដ្ឋាភិបាល បានប្រឹងប្រែងយកចិត្តទុកដាក់ណាស់ ក្នុងការបង្កើតច្បាប់​ស្តីពី​សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារនេះឡើង សម្រាប់បម្រើផលប្រយោជន៍របស់ប្រជាពលរដ្ឋទូទៅ ជាពិសេសអ្នកបរិភោគឱ្យទទួលបានការផ្គត់ផ្គង់ចំណីអាហារប្រកបដោយសុវត្ថិភាព។ ប៉ុន្តែអនុវត្តច្បាប់នេះ នៅមានក​ម្រិតនៅឡើយ

ដោយសារតែច្បាប់ទើបតែប្រកាសឱ្យអនុវត្តការពីពាក់កណ្តាលឆ្នាំមុន។

លោកបានបញ្ជាក់ថា ៖ «ការអនុវត្តច្បាប់នៅមានកម្រិតនេះ ដោយសារតែសហគ្រាសចំណីអាហារមួយចំនួនមិនទាន់បានចុះប​ញ្ជីនៅឡើយ។ ដោយឡែកការចុះបញ្ជីរបស់ហសគ្រាសចំណីអាហារនានានោះ អាចថាដោយសារតែភាពស្មុគស្មាញនៃនីតីវិធី ក្នុងការចុះបញ្ជី ដែលធ្វើឱ្យពួកគាត់រារែកមិនចង់ចុះបញ្ជី ជាហេតុធ្វើឱ្យគ្រប់គ្រង និងការយល់ដឹងពីច្បាប់ស្តីពី​សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហាររបស់ពួកគាត់នៅមានកម្រិត»។ ជាមួយគ្នានេះដែរ លោក ហ៊ូ ក្រើន នាយកអង្គការ ហេឡេន ខេល័រ បានសង្កេតឃើញថា ក.ប.ប បានធ្វើការយ៉ាងសកម្មក្នុងការគិតគូរ

សុវត្ថិភាព និងសុខភាពដល់សិស្សានុសិស្សសាលារៀន ជាពិសេសសាលបឋមសិក្សា ដែលសកម្មភាពនឹងអាចជួយធានាដល់សុវត្ថិភាព និងសុខភាពសិស្ស។

ចំពោះអង្គការ ហេឡេន ខេល័រ លោក ហ៊ូ ក្រើន បានប្រាប់​ឱ្យដឹងថា កន្លងមកអង្គការបានធ្វើការជាមួយក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា ដើម្បីធ្វើការសាកល្បងក្នុងអនុវត្តកម្មវិធីមួយឈ្មោះថា សាលាល្អ អាហារល្អ អនាគតបវររុងរឿង ដែលបានអនុវត្តជា​មួយសាលាចំនួ​ន៣ ក្នុងខេត្តកំពង់ស្ពឺ ដើម្បីធានាថា មាតាបិតា អាណាព្យាបាលសិស្ស លោកគ្រូអ្នកគ្រូ អាជ្ញាធរភូមិឃុំ ម​ណ្ឌ​ល​សុខភាព និងអ្នកពាក់ព័ន្ធដទៃទៀតយល់ពីគុណតម្លៃ និងសារៈប្រយោជន៍នៃការទទួលទានអាហារល្អសម្រាប់សិស្សានុ​សិ​ស្ស។

លោកបានបញ្ជាក់បន្ថែមថា  ៖ «ឥឡូវកម្មវិធីសាកល្បងនេះ បានបញ្ចប់ទៅហើយ ខណៈបច្ចុប្បន្នយើងកំពុងរៀបចំ ដើម្បីពង្រីកកម្មវិធីនេះបន្តទៀត តាមរយៈកិច្ចសហការជាមួយក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡាបន្តទៀត ដោយលើកនេះ យើងនឹងអនុវត្តជាមួយសាលាចំនួន ២៥០ នៅក្នុងខេត្តចំនួន៣ ដែលនឹងអនុវត្តនៅឆ្នាំក្រោយ។ ការអនុវត្តកម្មវិធីនេះ ដើម្បីធានានៅតាមសាលារៀនទាំងអស់ នឹងមិនមានលក់ចំណីអាហារដែលធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់កុមារនោះទេ»។ សូមជម្រាបថា ច្បាប់​ស្តីពី​សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារ ​ដែល​រដ្ឋសភា​បានអនុម័ត ​កាលពី​ថ្ងៃទី១១ ​ខែឧសភា ​នា​សម័យ​ប្រជុំ​រដ្ឋសភា​លើក​ទី៧ ​នីតិកាល​ទី៦ ​ហើយ​ព្រឹទ្ធសភា​បានពិនិត្យ​ចប់​សព្វគ្រប់​លើ​ទម្រង់ ​និង​គតិច្បាប់​ទាំងស្រុង ​ពី​ថ្ងៃទី១៨ ​ខែឧសភា​ឆ្នាំ​២០២២ ​នាសម័យ​

ប្រជុំ​ជាវិសាមញ្ញ ​នីតិកាល​ទី ៤​ និង​ត្រូវបាន​ព្រះមហាក្សត្រ ​ព្រះករុណា ​ព្រះបាទ​សម្តេច ​នរោត្តម ​សីហមុនី ​ឡាយ​ព្រះហស្តលេខា​ដាក់​ឱ្យ​ប្រើប្រាស់​ នៅ​ថ្ងៃទី៨ ​ខែមិថុនា។

ច្បាប់​នេះ​មាន​១១​ជំពូក ​និង​ ៤៣​មាត្រា ​រៀបចំ​ឡើង​ដើម្បី​ឆ្លើយតប​តាម​តម្រូវការ​ នៃ​ពាណិជ្ជកម្ម​ក្នុង​ស្រុក ​និង ​អន្តរជាតិ​ កា​រពារ​សុខុមាលភាព​ប្រជាពលរដ្ឋ ​និង​ទំនិញ​មាន​គុណភាព ​ព្រមទាំង​សុវត្ថិភាព​ល្អ។ ​ច្បាប់នេះ​កំណត់​អំពី​ក្របខ័ណ្ឌ​និង​យន្តការ​សម្រាប់​គ្រប់​គ្រង​ និង​ធានា​សុវត្ថិភាព ​គុណភាព ​អនាម័យ ​និង​ភាព​ស្របច្បាប់ ​នៃ​ម្ហូបអាហារ ​ក្នុង​គ្រប់​ដំណាក់កាល ​នៃ​ខ្សែ​ចង្វាក់​ផលិតកម្ម​ម្ហូបអាហារ ​ដើម្បី​ផ្តល់​ការការពារ​សុខភាព ​និង​សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារ ​សម្រាប់​អ្នកប្រើប្រាស់ ​

និង​ធានា​ឱ្យមាន​ការធ្វើ​ពាណិជ្ជ​កម្ម​ម្ហូប​អាហារ​ប្រកប​ដោយ​ភាព​ស្មោះ​ត្រង់។

ច្បាប់​នេះ​មាន​វិសាលភាព​អនុវត្ត​ចំពោះ​ការគ្រប់គ្រង​គុណភាព​និង​សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារ ​ដែល​គ្របដណ្តប់​គ្រប់​ដំណាក់​កាល​នៃ​ខ្សែ​ចង្វាក់​ផលិត​កម្ម​ម្ហូបអាហារ ​និង​លើ​អាជីវកម្ម​ម្ហូប​អាហារ​នៅ​ព្រះរាជា​ណាចក្រ​កម្ពុជា ​សំដៅ​ធានា​កម្រិត​នៃ​ការការពារ​អាយុជីវិត ​និង​សុខភាព​ប្រជាពលរដ្ឋ​ គ្រប់គ្រង ​ហានិភ័យ​ម្ហូបអាហារ​ ដែល​ចរាចរ​លើ​ទីផ្សារ​ និង​ម្ហូបអាហារ​នាំចូល ​និង​ធានា​ប្រសិទ្ធភាព​នៃ​ការការពារ​ផលប្រយោជន៍​អ្នក​ប្រើប្រាស់៕

ដោយ៖វណ្ណ សុជាតា

ads banner