សមាគម​ស្ករ​ត្នោត​កំពង់​ស្ពឺ​៖ តម្លៃនិងតម្រូវការនៃស្ករត្នោតមិនមែនជាបញ្ហា ប៉ុន្តែជួបបញ្ហាខ្វះកម្លាំងផលិត

អត្ថបទដោយ៖
CPA

ពីមួយឆ្នាំ​ទៅ​មួយឆ្នាំទីផ្សារស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ កាន់តែ​មានវិសាលភាពទូលំទូលាយ ដោយតម្រូវ​ការទីផ្សារ​អន្តជាតិ និង​ទីផ្សារ​ក្នុងស្រុក​តែងមានការកើនឡើង តែស្របពេលដែលកសិករមួយចំនួនធំឈានចូល
វ័យចំណាស់​ ធ្វើ​ឱ្យកម្លាំង​នៃការ​

ផលិតមិនអាចបំពេញតាមតម្រូវការទីផ្សារទាំងនេះគ្រប់ចំនួនកំណត់​
ឡើយ។

លោក វី វាសនា ដែល​ជា​ជំនួយការទូទៅនៃ​សមាគមស្ករត្នោតកំពុង​ស្ពឺ បានបង្ហាញ​ងពីក្តីបារម្ភចំពោះចំនួន​សមាជិកភាព​នៃកសិករនៅក្នុងសមាគម ដែលមានចំនួនមិនទៀងទាត់ និងបានជះឥទ្ធិពលទៅ​លើបរិមាណ​ផលិត ហើយក្មេងៗ​ជំនាន់ក្រោយ​មិនចាប់អារម្មណ៍ក្នុងការបន្តអាជីពនេះពីគ្រួសាររបស់ពួកគេ។

លោក វី វាសនា បាន​ឱ្យដឹងថា៖ «សម្រាប់​តម្រូវ​ការ​ទីផ្សារ​នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​នេះ​មិន​មែន​ជា​បញ្ហា​ប្រឈម​សម្រាប់​សមាគម​កសិកម្ម​ស្ករ​កំពង់ស្ពឺ​នោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​អ្វី​ដែល​ជា​បញ្ហា​ប្រឈម​ពិត​ប្រាកដ​នោះ​គឺ ចំនួន​កសិករ​មិន​ទៀង​ទាត់​ ​ឡើង​ចុះៗ»។

ប្រភពដដែលនេះបានបន្តឱ្យដឹងថា កាលពីឆ្នាំមុន ​ តម្រូវ​ការ​ទី​ផ្សារស្ករ​ត្នោត​ប្រភេទ​ម្សៅមានរហូតដល់ ១៥០តោន​ ប៉ុន្តែកម្លាំងរបស់សហគមអាចផ្គត់ផ្តង់បានត្រឹម ៧០តោនប៉ុណ្ណោះ។ ចំណែកឆ្នាំនេះតម្រូវការមានជាង ១០០តោនដដែលពោលគឺមិនតិចជាងឆ្នាំមុនឡើយ ប៉ុន្តែមកទល់ពេលនេះសហគមប្រមូលបានបរិមាណស្ករត្រឹម ៣០តោន ខណៈពេលវេលានៅសល់ត្រឹម ៣ខែទៀតប៉ុណ្ណោះដើម្បីផលិត។ លោក វី វាសនា បានឱ្យដឹងទៀតថា៖ «ភាគ​ច្រើន​អ្នក​ឡើង​ត្នោត​មានអាយុ​​ចន្លោះ​ ៣០ក្រាស់​រហូត​ទៅ​ដល់​ ៧០ឆ្នាំ ឬ៧០ឆ្នាំ​ជាង​ក៏​មាន​ដែរ ​វ័យ​របស់​ពួក​គាត់​កាន់​តែ​ចាស់​ជរា​ ឯ​ក្មេងៗ​ដែល​ពេញ​កម្លាំង​ពួក​គាត់​ភាគ​ច្រើន​ងាក​ទៅ​ប្រកបការងារ​រោងចក្រ សំណង់ទៅ​វិញ ព្រោះ​

ដោយ​សារ​តំបន់​ស្ករ​ត្នោត​យើង​ក្បែរ​ទៅ​នៅ​តំបន់​អភិវឌ្ឍន៍​ដែល​មាន​រោងចក្រ​សហគ្រាស​ច្រើន»។

ក្រៅតែពីបញ្ហាកម្លាំងពលកម្ម លោក វី វាសនា ក៏បានឱ្យដឹងពីបញ្ហាប្រឈមមួយទៀតគឺ ការបាត់បង់ដើមត្នោតមួយចំនួនធំតាមរយៈការអភិវឌ្ឍន៍​ឈូសឆាយធ្វើដី​ឡូត៍ ប៉ុន្តែ​បញ្ហានេះមិនជាបញ្ហាធំពេកទេ ដោយសារ​ខាង​សមាគម​តែង​តែ​ធ្វើ​ការ​បង្រៀន​ និង​ចុះ​ណែនាំ ទៅ​ដល់​កសិករ​ដើម្បី​ទប់​ស្កាត់​ការ​កាប់​ត្នោត​ ទោះ​បី​ជា​គាត់​លក់​ដី​ក្តី តែសហគមស្នើ​ឱ្យ​គាត់​រក្សា​ដើម​ត្នោត​ ខណៈមានកសិករខ្លះ​គាត់​បាន​ដាំ​ដើម​ត្នោត​ បច្ចុប្បន្ន សមាគមដែលបានបង្កើតឡើងតាំងពីឆ្នាំ ២០០៨នេះ មាន​សមាជិកប្រមាណ ១៦៥គ្រួសារ និង​ផលិតស្ករត្នោត ៤ ប្រភេទដែលមានដូចជា ស្ករសាច់ ស្ករ​ម្សៅ​ ស្ករ​សេរ៉ូ និង​ស្ករផែន សម្រាប់​ផ្តត់ផ្គង់ដៃគូ​ចំនួន១១ ក្នុង​នោះ​ក្រុមហ៊ុន​ ៩ និង​អាជីវករ​ ២​។

ក្នុងចំណោម​ស្ករត្នោត ៤ប្រភេទនេះ ស្ករសាច់ គឺ​ជាស្ករចម្បងសម្រាប់ផ្តត់ផ្គង់ក្នុងស្រុក និងស្ករម្សៅផលិតសម្រាប់នាំចេញទៅបរទេស។

ដោយឡែក ទាក់ទិននឹងតម្លៃរបស់សហគមន៍ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ លោក វី វាសនា បានឱ្យដឹងដែរថា តម្លៃ​ តែងមាន​ការ​កើន​ឡើង​ពី​មួយ​ឆ្នាំ​ទៅ​មួយ​ឆ្នាំ បើ​ទោះ​មិន​មាន​ការ​កើន​ឡើង​ច្រើន​ក្តី។

លោក វាសនា បន្តថ្លែងថា «ឧទាហរណ៍​ដូច​ស្ករ​សាច់​ ​កាល​ពី​ឆ្នាំ​មុន​កសិករ​ខ្លះ​គាត់​អាច​លក់​​បាន​ ៥ពាន់​ ទៅ​ ៥៥០០ រយ​រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម​ ហើយ​មក​ដល់​ឆ្នាំ​ ២០២៣ នេះ​កសិករ​ខ្លះ​គាត់​អាច​លក់​បាន​ ៦ពាន់​ ទៅ​ ៦៥០០ រៀល​ ខណៈ​តំបន់​​ខ្លះ​កសិករ​គាត់​អាច​លក់​បាន​រហូត​ដល់​ ៧ពាន់​ក៏​មាន»

​លោក វាសនាបន្តថា «ចំណែក​ឯ​ស្ករ​ម្សៅ​វិញ មាន​ការ​កើន​ឡើង​ពី​ ៦៨០០រយរៀល រហូត​ដល់​ ៧២០០ រយ​សម្រាប់​ស្ករ​ប្រភេទ GI ឯ​សម្រាប់​ស្ករ​សរីរាង្គ​កើន​ដល់​ ៧៣០០រយរៀល​»។

បន្ថែមពីលើនេះ ជំនួយការទូទៅនៃ​សមាគមស្ករត្នោតកំពុង​ស្ពឺ បានបន្តថា «ខ្ញុំចង់ឱ្យកសិករ​ និង​អាជីវករ ឬ​បង​ប្អូន​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ​ ទាំង​ក្នុង​និង​ក្រៅ​ប្រទេស បន្តជួយ​គាំទ្រ​ទៅ​ដល់​ស្ករ​ត្នោត​ប្រភេទ​នេះ​បន្ថែម​ទៀត​ ​ ហើយ​បើ​សិន​ជា​មាន​ការ​គាំទ្រ​ខ្ពស់​កសិករ​អាច​នឹង​ងាក​មក​ ឡើង​ត្នោត​ឡើង​វិញ»៕ ដោយ៖ កែវ បុស្បា

ads banner