ការបញ្ជាទិញស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ មានការធ្លាក់ចុះ ខណៈតម្លៃស្ករត្នោតមានការកើនឡើងក្នុងឆ្នាំ២០២៣
ភ្នំពេញ៖ សមាគមស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ បានឱ្យដឹងថា ថ្វីត្បិតតែការបញ្ជាទិញផលិតផលស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ នៅឆ្នាំនេះមានការថយចុះប្រមាណ២០តោន ធៀបនឹងការបញ្ជាទិញកាលពីឆ្នាំ ២០២២ ក៏ពិតមែន តែមិនមានផលប៉ះពាល់ដល់អ្នកផលិតស្ករត្នោតក្នុងខេត្តកំពង់ស្ពឺនោះទេ ខណៈតម្លៃស្ករត្នោតឆ្នាំនេះក៏ល្អប្រសើរជាងឆ្នាំមុនដែរ។
លោក វី វាសនា អគ្គលេខាធិការសមាគមស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ បានប្រាប់ឱ្យដឹងនៅថ្ងៃទី៣ ខែមេសា ថា ការបញ្ជាទិញផលិតផលស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ដែលជាម៉ាកទំនិញសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ (GI) ពីទីផ្សារក្រៅប្រទេសនៅក្នុងឆ្នាំនេះ មានចំនួនប្រមាណ១៣០តោន ខណៈដែលកាលពីឆ្នាំមុន ការបញ្ជាទិញមានប្រមាណ ១៥០តោន មានការធ្លាក់ចុះប្រមាណ២០តោន បើធៀបនឹងការបញ្ជាទិញកាលពីឆ្នាំ២០២២ កន្លងទៅ។

ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ លោកបានអះអាងថា ការធ្លាក់ចុះនៃការបញ្ជាទិញនេះ មិនមានបញ្ហាចោទសម្រាប់ទីផ្សារស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺនោះទេ ព្រោះថាកន្លងទៅការផលិតស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺមិនទាន់បំពេញតម្រូវការនៃការបញ្ជាទិញបាននៅឡើយ។
លោក វី វាសនា បានបញ្ជាក់ថា ៖ «ដូចយើងដឹងស្រាប់ហើយ នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ ស្ថានភាពមិនច្បាស់លាស់នៃសេដ្ឋកិច្ចសកលលោក បានធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ស្ទើរគ្រប់វិស័យ ក្នុងនោះការបញ្ជាទិញស្ករត្នោតយើងក៏មានបញ្ហាខ្លះដែរ ហើយមានតែក្រុមហ៊ុនប្រទេសបារាំងប៉ុណ្ណោះ ដែលបានផ្អាកការបញ្ជាទិញស្ករតោ្នតកំពង់ស្ពឺក្នុងឆ្នាំនេះ និងខ្លះទៀតបញ្ជាទិញក្នុងបរិមាណតិចជាងមុន»។
លោកបានបន្ថែមថា ក្រុមហ៊ុនដែលបានផ្អាកការបញ្ជាទិញនោះ ដោយសារតែក្រុមហ៊ុននៅសល់ស្ករត្នោតសម្រាប់ប្រើប្រាស់ក្នុងស្តុកច្រើន ព្រោះក្រុមហ៊ុនបានបញ្ជាទិញប្រមាណ១០តោនកាលពីឆ្នាំមុន និងបញ្ហាមួយចំនួនទៀត អាចថាដោយសារតែបញ្ហាវិបត្តិសកល។ លោកបញ្ជាក់ទៀតថា មកទល់ពេលនេះការនាំចេញស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិសម្រេចបានជាង៣០តោនហើយ។
ចំពោះតម្លៃស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺនៅឆ្នាំនេះវិញ លោក វី វាសនា បាននិយាយថា តម្លៃស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺឆ្នាំនេះមានការកើនឡើងបន្តិច ដោយស្ករត្នោតប្រភេទម្សៅមានតម្លៃ ៧,៣០០រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម មានការកើនឡើង ៣០០ រៀល បើធៀបនឹងតម្លៃកាលពីឆ្នាំមុន។
ចំណែកលោក ហៃ លីអ៊ាង អគ្គនាយកក្រុមហ៊ុន ខនហ្វីរ៉ែល ដែលជាក្រុមហ៊ុននាំចេញផលិតផលស្ករកត្នោតកំពង់ស្ពឺដ៏ធំមួយ បានប្រាប់ឱ្យដឹងដែរថា ការបញ្ជាទិញស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺរបស់ក្រុមហ៊ុនលោក ពីខាងសមាគមស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺក្នុងឆ្នាំនេះកើនជាងឆ្នាំមុន ដោយសារតែក្រុមហ៊ុនលោកមានតម្រូវការស្ករត្នោត ទៅកែច្នៃជាផលិតផលផ្សេងៗច្រើន ដូចជាស្រាជាដើម។
ដោយសារតែរសជាតិ និងគុណភាព នៅទីផ្សារអន្តរជាតិ បានជំរុញឱ្យក្រុមហ៊ុនរបស់លោក បង្កើនការទិញស្ករពីសមាគម ខណៈដែលក្រុមហ៊ុនក៏មានក្រុមអ្នកផលិតស្ករត្នោតផ្ទាល់ផងដែរ និងថែមទាំងបន្ថែមការបញ្ជាទិញស្ករត្នោតពីខាងឃុំផ្អាវ ស្រុកបាធាយ ខេត្តកំពង់ចាមថែមទៀត។
លោកបានបញ្ជាក់ថា ៖ «ការបញ្ជាទិញស្ករពីសមាគមខាងក្រៅប្រទេសមានការធ្លាក់ចុះមែន តែក្រុមហ៊ុនខ្ញុំមិនបានកាត់បន្ថយការបញ្ជាទិញនោះទេ មានតែបង្កើន។ ការបង្កើនបរិមាណនេះ ដោយសារតែអថិជនយើងនៅក្រៅប្រទេសបញ្ជាទិញពីយើងច្រើនដែរ ទាំងស្ករត្នោតដែលរួមមាន ស្ករសាច់ ស្ករម្សៅ និងស្ករស៊ីរ៉ូ។ ម្យ៉ាងវិញទៀត យើងបានបង្កើនការផលិតកែច្នៃពីស្ករត្នោតឡើងដល់៣០មុខ ទើបយើងមានតម្រូវការស្ករត្នោតច្រើន»។
លោក ហៃ លីអ៊ាង បន្ថែមទៀតថា ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ទទួលបានការចាប់អារម្មណ៍ច្រើនពីខាងទីផ្សារអឺរ៉ុប ថាជាផលិតផលដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ខុសពីស្ករត្នោតដែលលក់នៅទីផ្សារក្នុងស្រុក ហើយក្រុមហ៊ុន ខុនហ្វ្រែល(Confirel) បានទិញស្ករត្នោតខេត្តកំពង់ស្ពឺក្នុងបរិមាណប្រមាណជាង ១០០ តោន ជារៀងរាល់ឆ្នាំ ដោយបរិមាណនេះ ប្រហែល ៦០ភាគរយ សម្រាប់នាំចេញទៅកាន់ សហភាពអឺរ៉ុប អាម៉េរិក និងជប៉ុន។
បើតាមអគ្គលេខាធិការសមាគមស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ បញ្ហាប្រឈមសម្រាប់ការផលិតស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺនៅឆ្នាំនេះ គឺការធ្លាក់ចុះចំនួនអ្នកឡើងត្នោត បន្ទាប់ពីពួកគេបានបោះបង់ការងារនេះ និងបញ្ហាអាកាសធាតុ ដែលមានការធ្លាក់ភ្លៀងកាលពីដើមឆ្នាំ ដែលបានធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ប្រមូលផលទឹកត្នោត។
ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺចាប់ផ្តើមប្រមូលផលពីខែវិច្ឆិកា ដល់ខែឧសភា។ ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺមានបួនប្រភេទរួមមាន ស្ករពាង ស្ករផែន ស្ករល្ង និងស្ករម្សៅ ឬស្ករហុយ៕
ដោយ៖វណ្ណ សុជាតា