អ្នកដាំដូងខ្ទិះថា ដូង​ខ្ទិះ​មាន​ទី​ផ្សារ​ខ្ពស់ ងាយ​ស្រួល​ថែទាំ និង​ប្រមូល​ផល​បាន​យូរ​ឆ្នាំ

បាត់ដំបង៖ ដូង​ជា​ដំណាំ​ពហុ​ប្រយោជន៍​​នៅ​ក្នុង​សង្គម​ខ្មែរ​តាំងពី​យូរយារណាស់មកហើយ​ ដែល​ប្រ​ជាជន​ខ្មែរ​និយម​ដាំ​​ដើម្បី​ទាញប្រយោជន៍ជា​ផ្លែ​ ​ទឹក ស្លឹក និង​ខ្ទិះ​សម្រាប់ប្រើជា​គ្រឿងផ្សំ​​ច​ម្អិន​ម្ហូប​ និង​បង្អែម​ស្ទើរ​គ្រប់​ប្រភេទ។ បច្ចុប្បន្ននេះ​ នៅតាមបណ្តា​ខេត្តមួយចំនួនក្នុង​ប្រទេសកម្ពុជា​ កសិករបាន​ងាកមកដាំ​ដំណាំដូងមួយ​ប្រភេទគឺដូ​ងខ្ទិះ ដែលជាដូងកម្រ មានទីផ្សារល្អ និងទទួលផលបានយូរឆ្នាំ។​

ដូងខ្ទិះជាប្រភេទដូងដែលមានសាច់ក្រាស់ ទន់ស្រដៀងផ្លែត្រសក់ស្រូវទុំ មានក្លិនក្រអូបប្រហើរ​គួរឱ្យ​ចង់ទ​ទួលទាន ។អាចបរិភោគសាច់ដោយផ្ទាល់ក៏បាន ឬយកទៅធ្វើបង្អែមជាមួយផ្លែឈើផ្សេងក៏បាន។

​ស្ថិតនៅ​ភូមិអំបែងថ្ងែ ស្រុកសង្កែ ខេត្តបាត់ដំបង អ្នកស្រី អឹម ធិច ជាកសិករដែល​កំពុងដាំដុះ ដូងខ្ទិះ​តឿ និងដូងខ្ទិះបុរាណ​លើផ្ទៃដីប្រមាណពីរហិកតា។អ្នកស្រីបានឱ្យដឹងថា ដូងខ្ទិះជា​ប្រភេទដូង​ដែល​ងាយស្រួ​ល​ដាំដុះ ងាយស្រួល​ថែទាំ មានទីផ្សារល្អ ហើយ​អាចលក់ក្នុងតម្លៃថ្លៃ។​ ដូង​ខ្ទិះ​ ជាដូងសាច់​ពេញ​មួយ​ដូង​តែ​ម្ដង​ មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ និង​ជំនួយ​សុខភាព ហើយការ​ដាំ​ដូង​ខ្ទិះ​ងាយ​ស្រួល​លក់​ទៅ​លើ​ទីផ្សារ មិនថាតែពេលបានខ្ទិះ ឬអត់នោះទេ។

អ្នកស្រី​ ​បាន​រៀប​រាប់​ថា ការ​ដាំ​ដូង​ខ្ទិះ​នេះ​ប្រៀប​ដូច​ជា​ការ​សន្សំ​ទ្រព្យ​ទុក​អញ្ចឹង។​ ដំណាំ​ប្រភេទ​នេះ​មិន​ចំ​ណាយ​ច្រើន​ក្នុង​ការ​ថែទាំ ចំណែក​ចំណូល​ដែល​ទទួល​ អ្នក​ស្រី​អាច​យក​ទៅ​ផ្គត់ផ្គង់​គ្រួសារ​យ៉ាង​សម្បូរ​បែប​ និ​ង​សល់​មួយ​ចំនួន​យក​ទៅ​ពង្រីក​ការ​ដាំដុះ​របស់​ខ្លួន​បន្ត​ទៀត។

កសិកររូបនេះបញ្ជាក់ថា ចម្ការដូងខ្ទិះពីរហិកតារបស់អ្នកស្រី គឺ​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​មិន​គ្រប់​គ្រាន់​នោះ​ទេបច្ចុប្បន្ននេះ មិន​ថា​ទាំងមាន​ខ្ទិះ និង​ទឹក​ទេ ពេល​ណា​ដែល​បាន​ផល​គឺ​គេ​យក​អស់​ៗ​តែ​ម្ដង។

អ្នកស្រី​ អឹម ធិច បានឱ្យដឹងទៀត​ថា សម្រាប់ដូង​ខ្ទិះ​មួយផ្លែ​អាច​លក់​បាន​ក្នុង​តម្លៃ​ប្រមាណបីម៉ឺន​រៀល ដែល​គេ​អាច​ច្នៃ​ទៅ​ជា​ភេសជ្ជៈ​ក្រឡុក​រហូត​ដល់​ទៅ​ ១០កែវ​ឯណោះ។ ចំណែក ពេលគ្មានខ្ទិះគឺ​អាច​លក់​បាន​មយយផ្លែ តម្លៃប្រាំពាន់​រៀល គឺ​ភាគច្រើន​លក់​មក​កាន់​រាជធានី​ភ្នំពេញ។

ដ្បិតថាមានឈ្មោះដូងខ្ទិះ តែមិនប្រាកដរាល់ផ្លែទាំងអស់ជាដូងខ្ទិះនោះទេ។ អ្នកស្រី ​ អឹម ធិច និយាយថា ផ​ល​ដែល​ទទួល​បាន​ពី​ដូង​ខ្ទិះ​មិន​ទៀងនោះ​ទេ ជួន​កាល​ក្នុង​មួយ​ធ្លាយ​អាច​មាន​ខ្ទិះ​ត្រឹម​បីផ្លែ​ប៉ុណ្ណោះ​ដោ​យ​ វា​​ជា​រឿង​ធម្មជាតិ។ ចំណែក​ផ្លែ​ធម្មតា​អាច​លក់​ទៅ​កាន់​ទី​ផ្សារ និងមានតម្លៃខ្ពស់ជាងដូងទូទៅ។

ទាក់ទិនទៅនឹងការដាំដុះ កសិករនៅស្រុកសង្កែរូបនេះ​ថា ដូង​ខ្ទិះ​តឿ​ដែលអ្នកស្រី​បាន​ដាំ​​ត្រូវ​ប្រើ​ពេល​ប្រមាណបីឆ្នាំ​ទើប​អាច​ទទួល​ផល​បាន។ប៉ុន្តែ​អត្រា​ទទួល​ផងសងវិញគឺ​អាច​បាន​រហូត​ដល់​៦០ឆ្នាំឯណោះ។

អ្នក​ស្រី​ អឹម ធិច បាន​ឱ្យ​ដឹងទៀត​ថា  សម្រាប់ការថែទាំ ​​មិនមានផល​ពិបាក​ក្នុង​ការ​ថែទាំ​នោះ​ទេ នៅ​ពេ​ល​ដែល​រៀប​ប្រព័ន្ធ​ទឹក​បាន​ល្អ ត្រឹម​ត្រូវ​ហើយ​ ​គឺ​គេ​អាច​ដាំ​ចោល​បាន ដោយត្រូវ​ការ​ត្រួត​ពិនិត្យ​ ឬ​បាញ់​ថ្នាំ​ក្នុ​ង​រដូវ​ដែល​សម្បូរ​ដង្កូវ​ប៉ុណ្ណោះ។

អ្នកស្រីបន្ត  សម្រាប់ថ្លៃដើមក្នុងការដាំ ពូជ​ដូងខ្ទិះ​​ក្នុង​ មួយដើម ​អាច​តម្លៃ​ប្រមាណបួនម៉ឺន​រៀល ក៏​ប៉ុន្តែ​មុន​ទទួល​ផល​ដូង​នោះ គេ​ក៏​អាច​ដាំ​ដំណាំ​ចម្រុះ​ក្នុង​ចម្ការ​នោះ ដើម្បី​ទទួល​បាន​ផល​វិល​ជុំ​ផង​ដែរ។

អ្នកស្រី​ចង់​ឃើញពលរដ្ឋចេះច្នៃអ្វីដែលខ្លួនមានឱ្យកើតជាចំណូលដល់ខ្លួនឯង ក្រោយសង្កេតឃើញ​ថាប្រជាជន​ជា​ច្រើន​​នៅ​ក្នុង​តំបន់​របស់​ខ្លួន​ចំណាក​ស្រុក​ទៅ​ធ្វើ​ការ​នៅ​ប្រទេស​ថៃ។

អ្នកស្រី​ថ្លែងដូច្នេះថា បើទោះបីជា​ការងារ​ជា​កសិករ​មិន​អាច​ក្លាយ​ជា​អ្នក​មាន​ ឬ​សេដ្ឋី​ក៏​ដោយ​ តែ​យើង​ក៏មិ​ន​ចាំបាច់​ត្រូវ​ចំណាក​ស្រុក ស៊ីឈ្នួលឱ្យ​គេនោះ​ឡើយ ព្រោះ​ចម្ការ​ក៏​អាច​ផ្ដល់​ចំណូល​ជា​ប្រចាំ​មិន​ចេះ​រីង​ស្ងួ​ត ប្រសិន​បើ​យើង​ចេះ​កែច្នៃ និង​មាន​ភាព​វ័យ​ឆ្លាត។

លើសពីនេះ កសិករជាស្រ្តីរូបនេះបានបង្ហើបឱ្យដឹងថា អ្នកស្រី​មាន​បំណង​ កែប្រែ​កសិដ្ឋាន​ទំហំ​ពីរហិកតា​រ​បស់​ខ្លួន​ទៅ​ជា​តំបន់​កសិ​ទេសចរណ៍​សម្រាប់​ភ្ញៀវ​បរទេស​មក​ទស្សនា​កម្សាន្ត ព្រោះ​​តំបន់​របស់​អ្នកស្រី​ជា​​ដែនដី​ទេសចរណ៍​​ ហើយ​ចម្ការ​ដូង​ខ្ទិះ​មិន​ដែល​មាន​ឡើយ​នៅ​អឺរ៉ុប ​ពោល​គឺ​មានតែ​នៅ​អាស៊ីអាគ្នេយ៍​ដែ​លនេះ​វា​ក៏​ជា​ចំណុច​ទាក់ទាញ​ដែល​អាចទាញចំណូលពីទេសចរណ៍​បានផងដែរ។

គួរបញ្ជាក់ថា ​«ដូងខ្ទិះ​បាត់ដំបង​» ​ត្រូវបានក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម​ ​សម្រេច​ជ្រើសរើសដើម្បី​ចុះបញ្ជី​ម៉ាក​សមូ​ហភាព​ដើម្បី​ជួយ​ធានា​និរន្តរភាព ក៏ដូចជា​រក្សាបាន​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​ប្រជាកសិករ និង​ប្រជាពលរដ្ឋ​ក្នុង​មូលដ្ឋាន ព្រមទាំង​រួមចំណែក​ផ្សព្វផ្សាយ​ពី​ទំនៀមទម្លាប់​វប្បធម៌ និង​ប្រពៃណី​ក្នុង​តំបន់​ទៅកាន់​ឆាក​អន្តរជាតិ​ កាលពីខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ២០២២​កន្លងទៅ​៕ ដោយ៖ស្រ៊ុន សិរីវឌ្ឍនៈ

ads banner