ផលិតផល ជលផល កម្ពុជា កំពុងបោះជំហានយ៉ាងរឹងមាំក្នុងការនាំចេញទៅ​កាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ

(ភ្នំពេញ)៖ រដ្ឋបាលជលផល និងអង្គការសហប្រជាជាតិដើម្បីអភិវឌ្ឍន៍ឧស្សាហ កម្ម (UNIDO) នាថ្មីៗកន្លងមកបានរៀបចំសិក្ខាសាលាផ្សព្វផ្សាយស្តីពី «លក្ខខណ្ឌតម្រូវ​បច្ចេកទេសសម្រាប់នាំចេញផល ផលិតផលជលផល» ដើម្បីជូនដំណឹងដល់​សហ​គ្រាស​កែច្នៃផលជលផល និងប្រតិបត្តិកធុរកិច្ចជលផលពាក់ព័​ន្ធ​ដែលមានបំណង​នាំចេញផលិតផលទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ រួមទាំងសហភាពអឺរ៉ុប ឱ្យដាក់ពាក្យស្នើសុំ​និងទទួលបានលេខកូដសម្គាល់មកកាន់រដ្ឋបាលជលផលដើម្បីចុះឈ្មោះអនុម័តសម្រាប់នាំចេញ។

យោងតាមសេចក្តីជូនដំណឹងរបស់គម្រោងវិស័យជលផលក្រោយប្រមូលផល(CAPFISH-Capture) បានឱ្យដឹងនៅថ្ងៃទី០៥ ខែសីហា ឆ្នាំ២០២៤នេះថា ការធានាបាន​សុចរិត​ភាព និងសុវត្ថិភាពផល ផលិតផលជលផលគឺជា អាទិភាពចម្បងរបស់​រដ្ឋបាល​ជលផល។

ក្នុងសេចក្តីជូនដំណឹងនេះបានបញ្ជាក់ថា ក្រោមជំនួយ បច្ចេកទេសពីអង្គការ UNIDO រដ្ឋបាលជលផល បាន និងកំពុងអនុវត្តប្រព័ន្ធត្រួតពិនិត្យផ្លូវការ និង សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារគ្រប់ជ្រុងជ្រោយស្របតាមលក្ខខណ្ឌតម្រូវ នឹងបទដ្ឋាន របស់សហភាពអឺរ៉ុប (EU) ដើម្បី ការពារសុខភាពសាធារណៈ និងសម្រួល ពាណិជ្ជកម្ម។

ប្រភពដដែលនេះបានលើកឡើងថា«ដោយសារតែមានតម្រូវការកើនឡើងរបស់សហគមន៍អាស៊ី និងអនិកជនកម្ពុជានៅក្រៅស្រុក ការអនុវត្តប្រព័ន្ធនេះជួយឱ្យកម្ពុជា អាច​នាំចេញផល ផលិតផលជលផលទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិមួយចំនួន ដូចជា អូស្ត្រាលី ញូហ្សេឡែន និងរដ្ឋសមាជិកអាស៊ានផ្សេងទៀត» នេះបើតាមការបញ្ជាក់របស់ ឯកឧត្តម ពុំ សុថា ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាលទទួលបានជាអគ្គនាយករដ្ឋបាលជលផល ។

ឈរលើជំហរនេះដែរ រដ្ឋបាលជលផល បានខិតខំបង្កើតឱ្យមាន អនុស្សារណៈ នៃការ​យោគយល់ (MOU) ឬ កិច្ចព្រមព្រៀងទទួលស្គាល់គ្នា ទៅវិញទៅមក (MRA) ជាមួយ​​បណ្តាប្រទេសទាំងនេះដើម្បីបើកទីផ្សារឪ្យ ផលិតផលជលផលកម្ពុជា​ឲ្យកាន់​តែទូលំទូលាយ ។ កិច្ចការនេះទាមទារឱ្យ អាជ្ញាធរមានសមត្ថភាពផ្នែកជលផល (FCA) ត្រូវមានស៊ីមត្ថភាពគ្រប់គ្រាន់ ធានាមានលិតផលផលផលផ្គត់ផ្គង់ពីកម្ពុជា​មាន​អនាម័យ គ្រប់គ្រាន់ស្របតាមលក្ខខណ្ឌតម្រូវរបស់ប្រទេសអ្នកទិញ។ដើម្បីឆ្លើយ​តបទៅនឹងតម្រូវការនាំចេញ រដ្ឋបាលជលផល ដាក់ចេញ បាន «គោលការណ៍ណែនាំ​ពីលក្ខខណ្ឌតម្រូវបច្ចេកទេសសម្រាប់ ការត្រួតពិនិត្យ និងអធិការកិច្ចគុណភាព និង​សុវត្ថិ​ភាពផល ផលិតផល ជលផល» កាលពីថ្ងៃទី២២ ខែមីនា ឆ្នាំ២០២៤ បម្រើ​ដល់​ការនាំចេញ។

ទាក់ទិនក្នុងរឿងនេះប្រធាន ទីប្រឹក្សាបច្ចេកទេសរបស់អង្គការ UNIDO បណ្ឌិត សេតធី ស៊ីថារ៉ាម៉ា ថម បាធូ បានមានប្រសាសន៍ថា «ការចង្អុលបង្ហាញរបស់​ឯកសារនេះ គឺផ្អែកតាម គោលការណ៍ស្ម័គ្រចិត្ត ប៉ុន្តែចំពោះសហគ្រាស និង​អាជីវកម្មដែលមាន គោលបំណងនាំចេញផល ផលិតផលជលផលរបស់ខ្លួន។

ដោយឡែកបណ្ឌិត ឈួន ចំណាន ប្រធាននាយកដ្ឋានបច្ចេកវិទ្យាកែច្នៃ និង គុណភាព មានប្រសាសន៍ថា «អាជ្ញាធរមានសមត្ថកិច្ចផ្នែក៏ជលផល (FCA) បានកំពុងត្រៀមលក្ខណៈសម្រាប់ការចុះវាយតម្លៃផ្ទៀងផ្ទាត់ពីអគ្គនាយកដ្ឋាន សុខភាព និងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ (DG-SANTE) រដ្ឋបាលជលផល់បាន​ដាក់​លិខិតស្នើសុំផ្លូវការ បច្ចេកទេសរួចរាល់ហើយផងដែរ»។

ឯកឧត្តម ពុំ សុថា អំពាវនាវឱ្យតួអង្គក្នុងខ្សែច្រវាក់តម្លៃជលផល និងតួអង្គ ពាក់ព័ន្ធនានា ឱ្យបន្តកិច្ចសហប្រតិបត្តិការជាមួយអាជ្ញាធរមានសមត្ថកិច្ចផ្នែក ជលផល ដោយអនុវត្តតាមតម្រូវការសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ ដោយដាក់ពាក្យ ស្នើសុំមកកាន់រដ្ឋបាលជលផលដើម្បីទទួលបានលេខសម្គាល់អនុម័តសម្រាប់ នាំចេញ។

ឯកឧត្តមបានធ្វើការពន្យល់ថា” នីតិវីធីមានលក្ខណៈស្មុកស្មាញ ប៉ុន្តែមានតម្លៃ បើ​កម្ពុជា​ទទួលបាន ជោគជ័យក្រោយការធ្វើសវនកម្មវាយតម្លៃផ្ទៀងផ្ទាត់​ពីអគ្គ​នាយក​ដ្ឋាន សុខភាព និងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ” DG-SANTE” កម្ពុជា មាន​លទ្ធភាពច្រើន​ដើម្បីចរចារបើកទីផ្សារជាមួយប្រទេសផ្សេងៗទៀត។ ការ ទទួលស្គាល់​របស់​សហភាពអឺរ៉ុប គឺជាជំហរប្រកបដោយមោទនភាពមួយរបស់ កម្ពុជា “ក្នុងការរក​ទីផ្សារក្រៅស្រុក និងទាក់ទាញការវិនិយោគបន្ថែមសម្រាប់ អនុវិស័យជលផល​ក្រោយប្រមូលផល»។

គួរបញ្ជាក់ថាអាជ្ញាធរមានសមត្ថកិច្ចផ្នែកជលផល (FCA)នឹងស្នើសុំឱ្យអគ្គនាយកដ្ឋាន សុខភាព និងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ” DG-SANTE” ចុះមកវាយតម្លៃផ្ទៀងផ្ទាត់ ដើម្បី​ចុះឈ្មោះប្រទេសកម្ពុជា ជាមួយផលិតផល ផលផលដែលមាន ហានិភ័យ​ទាបដូចជា​ទឹកត្រី ប្រហុក និងត្រីងៀតដែលកែច្នៃចេញពីផលចាប់ ធម្មជាតិទឹកសាប ៕

ដោយ ៖ ម៉ាដេប៉ូ

ជិន ម៉ាដេប៉ូ
ជិន ម៉ាដេប៉ូ
អ្នកយកព៏ត៌មាន ផ្នែក សង្គម និង សេដ្ឋកិច្ច ។លោកធ្លាប់ជាអ្នកយកព័ត៌មានប្រចាំឱ្យស្ថាប័នកាសែត និងទូរទស្សន៍ធំៗនៅកម្ពុជា។ក្រៅពីអ្នកយកព័ត៌មាន លោក ក៏ធ្លាប់ ជាអ្នកបកប្រែផ្នែកភាសាថៃ ប្រចាំឱ្យ កាសែត និងទស្សនាវដ្តីច្រើនឆ្នាំផងដែរ។បច្ចុប្បន្នលោកជាអ្នកយកព័ត៌មានឱ្យទូរទស្សន៍អប្សរាផ្នែកសេដ្ឋកិច្ច។
ads banner
ads banner
ads banner