គ្រួសារមួយរស់នៅនូវែលសេឡង់ប្រើវិធីដាំដុះថ្មី ដែលហៅថា Syntropics ដើម្បីផលិតអាហារដោយខ្លួនឯងនៅលើផ្ទៃដីតែមួយហិកតាប៉ុណ្ណោះ (Video Inside)
បរទេស៖ គ្រួសារមួយប្រើវិធីដាំដុះដែលហៅថា Syntropics ដើម្បីផលិតអាហារដោយខ្លួនឯងទាំងអស់នៅលើផ្ទៃដីតែមួយហិកតាប៉ុណ្ណោះ ហើយដំណាំដែលពួកគេចូលចិត្តគឺចេក។
ខណៈពេលដែលដើមចេកមិនមែនជាដំណាំចម្លែកនៅក្នុងប្រទេសនូវែលសេឡង់នោះ ដូច្នេះ វាអាចជាការភ្ញាក់ផ្អើលមួយសម្រាប់មនុស្សមួយចំនួន ដែលចេកត្រូវបានដាំដុះជាលក្ខណៈពាណិជ្ជកម្មនៅទីនេះ ទោះបីជាក្នុងកម្រិតតូចក៏ដោយ។ លោក Klaus Lotz ដែលធ្វើចម្ការចេកជាមួយគ្រួសារនៅឈូងសមុទ្រ Matapouri ក្នុងតំបន់ Northland និយាយថា៖ «ពិតណាស់ វាតិចតួច (ដីចំការ) ប៉ុន្តែវាកាន់តែប្រសើរឡើងជារៀងរាល់ឆ្នាំ»។ លោកបន្តថា “ជាអកុសល” ដោយសារតែការកើនឡើងនៃសីតុណ្ហភាពដែលបណ្តាលមកពីការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ មានន័យថា ដំណាំត្រូពិចជាប្រពៃណីដូចជាចេក និងកាហ្វេកំពុងធ្លាក់ចុះនៅក្នុងប្រទេសនូវែលសេឡង់។ លោក Lotz បន្ថែមថា “វាមិនមែនជាដំណាំដែលអ្នកអាចកែច្នៃបានយ៉ាងងាយស្រួលនោះទេ ដូច្នេះវាដូចជាកាហ្វេអញ្ចឹង”។ “នូវែលសេឡង់មិនមែនជាប្រទេសដ៏ល្អសម្រាប់រឿងនេះនោះទេ ពីព្រោះ ក) កក្តាអាកាសធាតុ ហើយ ខ) តម្លៃពលកម្មខ្ពស់ណាស់។ ដូច្នេះយើងច្បាស់ជាមិនបានប្រាក់ច្រើនពីវាទេ ប៉ុន្តែយើងមានជីវភាពល្អ។ យើងមានជីវភាពរស់នៅល្អ នោះជារឿងសំខាន់បំផុត»។ ចេកដែលគេផលិត គឺពូជ Lady Finger ដែលលោក Lotz បាននិយាយថា មានផ្លែផ្អែមជាងចេកដែលដាក់លក់នៅតាមផ្សារទំនើប។ “ជាការពិតណាស់ មានផ្លែចេកល្អៗដែលដាំដុះនៅជុំវិញពិភពលោក។ ប៉ុន្តែអ្វីដែលយើងទទួលបាននៅក្នុងផ្សារទំនើប ជាធម្មតាមានតែពីរប្រភេទប៉ុណ្ណោះ។ លោក Lotz និយាយថា ចេកពូជ Lady Finger មានជាតិស្ករច្រើន ប៉ុន្តែក៏មានអាស៊ីតច្រើនដែរ។ ហើយវាធ្វើឱ្យមានរសជាតិពេញលេញ ជាងអ្វីដែលអ្នកទទួលបាននៅក្នុងផ្សារទំនើប។ បូកនឹងការដាំដុះតាមអាកាសធាតុ ជួនកាលអាចបង្កើនរសជាតិ។ ខណៈដែលពីមុនពួកគេបានផ្ញើចេករបស់ពួកគេនៅជុំវិញប្រទេស តែសម្រាប់ពេលនេះគ្រួសារលោក Lotz ចូលចិត្តរក្សាទុកវា (ចេក) ក្នុងស្រុក និងផ្គត់ផ្គង់សហគមន៍របស់ពួកគេផ្ទាល់។ ដោយសារយើងអាចលក់អ្វីដែលយើងផលិតបានយ៉ាងងាយស្រួលនៅលើទីផ្សារអ្នកដាំដុះក្នុងស្រុកយើងមានអារម្មណ៍ថា វាមិនមានតម្លៃសម្រាប់យើងទេ។ យើងមានអតិថិជនស្មោះត្រង់ដែលបន្តទិញពីយើង ព្រោះពួកគេដឹងថា យើងក៏មានពួកគេក្នុងរដូវរងាដែរ ហើយពួកគេចូលចិត្តគាំទ្រអ្វីដែលយើងកំពុងធ្វើ។ ពួកគេយល់ពីរបៀបដែលយើងដំណើរការ ខណៈពេលដែលអ្នកដាំដុះផ្សេងទៀតជាច្រើនប្រើប្រាស់ថ្នាំសំលាប់ស្មៅ ពួកគេប្រើជីសិប្បនិម្មិត។ ពួកគេពិតជាចូលចិត្តទិញពីយើង ដោយសារតែពួកគេយល់ពីរបៀបដែលយើងដាំដុះវា (ចេក)។ លោកបន្តថា ទោះជាយ៉ាងណា វាត្រូវការកម្លាំងពលកម្មច្រើន ហើយវាជាដំណាំដែលងាយឈឺ។ វាក៏មានជំងឺរបស់វាដែរនៅទីនេះផ្សេងៗគ្នា ផ្សិតដើមដែលអាចវាយប្រហារវាបានពេលធំ។ ប៉ុន្តែសម្រាប់ពួកយើង យើងដាំវាដោយផ្សំពីរុក្ខជាតិផ្សេងទៀតដូចជា cherimoyas, tamarillos, macadamia ហើយវារួមជាមួយនឹងដើមកំណើតផ្សេងទៀតជួយគ្នាបានយ៉ាងល្អ។
លោក Lotz បានប្រើគោលការណ៍នៃបច្ចេកទេស permaculture នៅក្នុងចម្ការរបស់គាត់ ដែលជាទស្សនវិជ្ជាកសិកម្មដែលសង្កត់ធ្ងន់លើការធ្វើការជាមួយ ជាជាងប្រឆាំងនឹងធម្មជាតិ។ “ហើយនោះគឺជាវិធីដ៏ល្អមួយ ក្នុងការបង្កើតប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ីដែលផលិតអាហារផងដែរ។ លោកបាននិយាយថា នោះជាអ្វីដែលយើងកំពុងធ្វើនៅទីនេះ»។ វាក៏មានអត្ថប្រយោជន៍ផ្សេងទៀតផងដែរ។ លោក Lotz បន្ថែមថា ក្នុងវិបត្តិ វាមានសារៈសំខាន់ណាស់ក្នុងការធានាសន្តិសុខស្បៀងរបស់មនុស្សគ្រប់រូប។ “គ្រាន់តែយើងចិញ្ចឹមខ្លួនឯងគ្មានន័យទេ ពីព្រោះយើងត្រូវតែការពារខ្លួនប្រឆាំងនឹងមនុស្សចង់បានអាហាររបស់យើង។ ប៉ុន្តែបើសហគមន៍ទាំងមូលធ្វើរឿងស្រដៀងគ្នា នោះនឹងមិនកើតឡើងទេ។ អ្នកដឹងទេ នោះគឺជាគោលដៅនៃបច្ចេកទេស permaculture ធ្វើឱ្យសហគមន៍ធន់ទ្រាំ ជាជាងគ្រួសារដែលគ្រប់គ្រាន់តែខ្លួនឯង។ “យើងចង់បង្ហាញមនុស្សពីរបៀបដែលអ្នកអាចធ្វើបានជាមួយគ្នាទាំងពីរ នោះគឺមុខងារអេកូឡូស៊ីនៃប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ី និងការផលិតអាហារដើម្បីចិញ្ចឹមជីវិត ហើយក្នុងពេលតែមួយមានភាពធន់៕ ប្រភព៖ TVNZ (Television New Zealand)