ប្រធានមន្ទីរ​ឧស្សាហកម្ម​ ​វិទ្យាសាស្ត្រ​ បច្ចេកវិទ្យា​ ​និង​ន​វា​ន​វត្ត​ន៍​បញ្ជាក់​ថា​ ​ឆ្នាំនេះ​កម្ពុជា​មាន​អំបិល​សម្រាប់​ផ្គត់​ផ្គង​ក្នុងស្រុក​គ្រប់គ្រាន់​ ​ដោយ​មិន​ចាំបាច់​នាំចូល​ពីក្រៅ​ដូច​ឆ្នាំ​កន្លងទៅ​ទេ

​ភ្នំពេញ​៖​ ​លោក​ ​សុខ​ ​គឹម​ជឿន​ ​ប្រធានមន្ទីរ​ឧស្សាហកម្ម​ ​វិទ្យាសាស្ត្រ​បច្ចេកវិទ្យា​ ​និង​ន​វា​ន​វត្ត​ន៍​បាន​បញ្ជាក់​ថា​ ​ក្នុង​ឆ្នាំ​២​០​២​០​នេះ​ ​យើង​មាន​អំបិល​សម្រាប់​ផ្គត់​ផ្គង​ក្នុងស្រុក​គ្រប់គ្រាន់​ ​ដោយ​មិន​ចាំបាច់​នាំចូល​ពីក្រៅ​ដូច​ឆ្នាំ​កន្លងទៅ​នោះ​ទេ​ ​ដោយ​អំបិល​ដែល​យើង​ប្រមូល​បាន​ក្នុងឆ្នាំនេះ​ ​មាន​ចំនួន​៨​ម៉ឺន​៣​ពាន់​៩​រយ​តោន​ ​និង​បាន​បញ្ចេញ​លក់​គិត​ត្រឹម​ពេល​បច្ចុប្បន្ននេះ​ចំនួន​៥​ម៉ឺន​៣​ពាន់​តោន​ ​ខណៈ​អំបិល​នៅសល់​ក្នុង​ឃ្លាំង​ចំនួន​៣​ម៉ឺន​១​ពាន់​តោន​ផង​ដែរ​ ​។​


​លោក​បន្ត​ថា​ ​ចំពោះ​ការ​ផលិត​អំបិល​សម្រាប់​ប្រើប្រាស់​នេះ​ដែរ​ ​គឺ​សល់​រយៈ​៣​ទៅ​៤​ខែ​ទៀ​តនឹង​ត្រូវ​ចាប់ផ្ដើម​ផលិត​វិញ​ហើយ​ ​នៅ​ខែ​មករា​ដើម​ឆ្នាំ​២​០​២​១​ខាងមុខ​ ​ដូច្នេះ​ចំនួន​អំបិល​ដែល​មាននៅ​សល់​ក្នុង​ឃ្លាំង​៣​ម៉ឺន​១​ពាន់​តោន​នេះ​ ​គឺ​វា​អាច​គ្រប់គ្រាន់​ក្នុង​ការប្រើប្រាស់​ដល់​រដូវ​ការ​ផលិត​វិញ​ផង​ដែរ​ ​។​ ​លោក​បញ្ជាក់​ថា​ ​រយៈពេល​៣​ឆ្នាំ​កន្លងមក​ ​គឺ​ឆ្នាំ​២​០​១​៧​ ​២​០​១​៨​ ​និង​២​០​១​៩​ ​ក្នុង​១​ឆ្នាំ​ៗ​កម្ពុជា​ផលិត​អំបិល​បាន​ត្រឹមត្រូវ​តែ​ ​៥​ម៉ឺន​តោន​នោះ​ទេ​ ​ហើយ​សរុប​២​ឆ្នាំ​ចុងក្រោយ​នេះ​ ​មាន​ការនាំចូល​អំបិល​ពីក្រៅ​មក​មាន​ចំនួន​សរុប​៣​ម៉ឺន​តោន​ ​។​ ​លោក​បន្ថែម​ថា​ ​អំបិល​ដែល​ផលិត​នៅ​ខេត្ត​កំពត​ ​និង​ខេត្ត​កែប​ ​រៀងរាល់​ឆ្នាំ​ ​គឺ​ត្រូវ​លក់​ចេញ​សម្រាប់​ផ្គត់​ផ្គង​តម្រូវ​ការ​ក្នុងស្រុក​ក្នុង​១​ឆ្នាំ​ៗ​មាន​ចំនួន​១​០​ម៉ឺន​តោន​ ​ហើយ​អំបិល​ឆ្នាំនេះ​នៅ​កម្ពុជា​ ​គឺ​អាច​ទប់ទល់​ចំពោះ​ការប្រើប្រាស់​ក្នុងស្រុក​បាន​ ​ដោយ​មិន​ភ័យ​ខ្វះ​ ​ឬ​ការនាំចូល​ពីក្រៅ​នោះ​ទេ​ ​។​


​លោក​បន្ត​ទៀត​ថា​ ​សម្រាប់​អំបិល​ដែល​ផលិត​ក្នុងស្រុក​នេះ​ ​បើ​គិត​ជាមធ្យម​នៅ​ពេល​បច្ចុប្បន្ននេះ​មាន​តម្លៃ​១​៨​ម៉ឺន​៥​ពាន់​រៀល​ ​ទៅ​១​៩​ម៉ឺន​រៀល​ក្នុង​១​តោន​ ​ហើយ​ក្នុង​នោះ​មាន​អំបិល​ចំនួន​៣​ប្រភេទ​ដូចជា​៖​ ​អំបិល​លេខ​១​, ​អំបិល​លេខ​២​, ​និង​អំបិល​លេខ​៣​ ​ហើយ​សម្រាប់​អំបិល​លេខ​១​ ​មាន​តម្លៃ​១​ម៉ឺន​២​ពាន់​រៀល​ក្នុង​១​បាវ​ទម្ងន់​៥​០​គីឡូក្រាម​ ​និង​ស្មើនឹង​៥​ភាគរយ​នៃ​ចំនួន​អំបិល​សរុប​, ​អំបិល​លេខ​២​ ​មាន​តម្លៃ​១​ម៉ឺន​រៀល​ក្នុង​១​បាវ​ទម្ងន់​៥​០​គីឡូក្រាម​ ​ស្មើនឹង​៥​០​ភាគរយ​នៃ​អំបិល​សរុប​ ​និង​អំបិល​លេខ​៣​ ​មាន​តម្លៃ​៨​ពាន់​រៀល​ក្នុង​១​បាវ​ទម្ងន់​៥​០​គីឡូក្រាម​ ​ស្មើនឹង​៤​៥​ភាគរយ​នៃ​អំបិល​សរុប​ ​។​ ​លោក​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា​ ​ចំណែក​ផ្ទៃដី​សម្រាប់​ផលិត​អំបិល​វិញ​ ​គិត​នៅ​ក្នុង​ខេត្ត​កំពត​ ​មាន​ចំនួនជា​ង​៣​ពាន់​៧​២​៦​ហិច​តា​ ​ហើយ​ក្នុងឆ្នាំនេះ​ផ្ទៃដី​ផលិត​ជាក់ស្ដែង​ ​គឺ​មាន​ចំនួន​២​ពាន់​៨​៥​៧​ហិច​តា​ ​៕

ឈឹម​ ទីណា​
ឈឹម​ ទីណា​
តាមរយៈការចូលរួមនៅតាមស្ថាប័នធំៗជាច្រើន រួមមានទូរទស្សន៍ គេហទំព័រ និងបណ្តាញសង្គមនានា បូករួមនឹងជំនាញបន្ថែមក្នុងការសរសេរ កាត់ត និងអាន នឹងផ្ដល់ជូនទស្សនិកជននូវព័ត៌មានដ៏សម្បូរបែបប្រកបដោយទំនុកចិត្ត និងវិជ្ជាជីវៈ។
ads banner
ads banner
ads banner